Mnohí ju považujú za burinu, no jej liečivé účinky vás prekvapia: Spoznajte vlastnosti púpavy a pripravte si z nej šalát!


Vedeli ste, že púpavu môžete využiť úplne celú a v každej časti nájdete množstvo vitamínov?

Zdroj: unsplash.com

Púpavu na lúkach možno nájsť od apríla až do októbra. Na liečebné účely možno využiť koreň, listy aj kvety rastliny. O priaznivých účinkoch púpavy sa vedelo už v 10. storočí. Púpava posilňuje funkcie pečene a žlčníka, pomáha pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre, stimuluje látkovú výmenu, zlepšuje chuť do jedla či účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach. Používa sa tiež pri cukrovke, pomáha pri artróze a je účinná aj pri kožných ochoreniach, ako akné či ekzém.

Zdroj: pexels.com

Za najúčinnejšiu časť je považovaný koreň, pretože pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápale pečene, problémoch so slezinou, žlčníkom, pri žlčníkových kameňoch, a pri anémii. "Vedecké štúdie dokonca popisujú účinok extraktu z koreňa púpavy na niektoré druhy rakovinových buniek, keď po podaní tohto extraktu došlo k ich zániku," hovoria odborníci.

V listoch sú bohato zastúpené vitamíny C, A, D, B a K, kyselina kremičitá a karotenoidy a množstvo minerálnych látok, ako draslík, sodík, hliník, meď, vápnik, kremík, síra a fosfor. Pre vysoký obsah železa, pomáhajú pri liečbe anémie a pri únave. Prítomnosť zeaxantínu a luteínu zasa udržiava zrak v dobrej kondícii. Z listov je možné pripraviť čaj či využiť ich priamo do šalátov a polievok.

Z kvetov púpav sa zas najčastejšie vyrába med, sirup alebo čaj. Kvety však nie sú vhodné na sušenie. "Nápomocné sú pri liečbe ochorení dýchacích ciest a podporujú vykašliavanie. Môžeme ho použiť nielen na liečbu, ale aj preventívne," dodávajú odborníci.

Zdroj: TASR