LETNÉ OSVIEŽENIE: Cuketový perník


V rubrike LETNÉ OSVIEŽENIE vám dnes dáme tip na chutný a navyše zdravý koláč zo suroviny, ktorú používame skôr pri slaných pokrmoch - z cukety. 

​Cuketový perník recept:
130 g žitnej celozrnej múky
260 g pšeničnej celozrnej múky
250 g trstinového cukru
3/4 hrnčeka hroznového oleja
3 vajíčka
700 g nastrúhanej cukety
1 lyžička jedlej sódy
1 prášok do pečiva z vínneho kameňa
2-3 lyžice kakaa
1 vanilkový lusk (prípadne vanilkový prášok)
1 lyžička škorice
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžička mletého kardamonu
1/2 lyžičky mletého muškátoveho oriešku
nastrúhaná kôra z jedného bio citrónu
2 lyžice chia semienok (môžete vynechať)

Umytú cuketu celú nastrúhame a tento krát sa nemusíme zbavovať ani vody, ktorú pustí. Pridáme chia semienka, hroznový olej, vajíčka, citrónovu kôru a zmes poriadne vymiešajte. V druhej mise zmiešame obe múky, cukor, jedlú sódu, prášok do pečiva a všetky dochucovadlá. Premiešame a pridáme do cuketovej zmesi. Všetko spolu spojíme a môžeme vyliať na vystlaný veľký plech na pečenie. Prípadne do dvoch mís na srnčií chrbát. Pečieme na 160 stupňov v teplovzdušnej rúre zhruba 20-25 minút. Či je koláč hotový vyskúšame pomocou dreveného špáradla, ktoré by po zapichnutí do stredu perníka, malo ostať suché. Dobrú chuť :-)

 

Zdroj: Rádio Jemné