Ľadový medveď - huňatý vodca z Antarktídy


Najväčšie suchozemské zviera na území Antarktídy

Zdroj: shutterstock.com

Polárny medveď, na rozdiel od medveďa hnedého, sa neukladá na zimný spánok. Počas zimného obdobia je veľmi aktívny, chráni ho totiž hrubá vrstva podkožného tuku, kožuch. Polárne medvede si dokážu tak izolovať telo, nestrácajú takmer žiadne teplo.

Veľké laby
Chodidlá polárneho medveďa majú šírku až 30 centimetrov, takže poľahky rozložia váhu pri každom kroku – preto sa pod ním neláme tenký ľad alebo neprepadá sneh. Spodok laby je dokonca vybavený protišmykovými vankúšikmi. Laby tohto medveďa dokážu na krátku vzdialenosť vyvinúť rýchlosť až 40 kilometrov za hodinu.

Milovník vody
Toto zvieratko miluje vodu. Hrubá vrstva podkožného tuku funguje ako vesta, ktorá ich nadnáša. Široké a veľké laby umožňujú medveďom rýchlo plávať a často ich objavia aj 300 kilometrov od najbližšej pevniny.

Avšak oproti medveďovi hnedému má menšie zuby a (už aj tak veľké) krehkejšie laby. Oproti medveďovi grizlym by nemali šancu na výhru. Medzi častú potravu patria ryby a najmä tulene.